Skip to main content

Geri akış koruması

Uzmanların bilmesi gereken her şey.

Geri akış nedir?

"Geri akış" terimi, kanalizasyon sistemine geçici olarak "kaldırabileceğinden" daha fazla su tahliye edildiğinde ortaya çıkan bir olayı tanımlar. Bu, örneğin şiddetli yağmur veya sel sırasında (kanalizasyonun tıkanması ile meydana gelebilir). Kanalizasyon suyu seviyesi daha sonra kanalizasyon sistemi içinde yükselir ve durdurulamaz bir şekilde sızabileceği her yere, yani rögar kapaklarından ve en kötü senaryoda bodrum katınızdaki süzgeçlerden, lavabolardan ve tuvaletten sızar. 

Geri akış durumunda koruma

Geri akış korumasız drenaj sistemi:

Yoğun yağış sırasında su seviyesi, geri akış seviyesi denen seviyenin üzerine çıkar. Bu terim genelde sokak seviyesi anlamında kullanılır. Bodrum katındaki veya kilerdeki odalar kısa süre içinde su altında kalırlar. Bunun neticesinde büyük bir hasar ve yüksek maliyetler oluşur.

Geri akış korumalı drenaj sistemi:

Kanalizasyona eğimli bir şekilde akan atık su, bir geri akış önleyici vana ile korunur. Geri akış oluşması durumunda klape kapanır ve binaya atık su girmesi önlenir.Eğer şehir kanalizasyonu binada bulunan drenaj noktasının üstünde ise atık suyun bir pis su terfi istasyonu aracılığıyla geri akış seviyesinin üzerine pompalanması gerekir.

Doğru ürün seçiminde hangi faktörler rol oynar?

Doğru geri akış önleyici vanayı seçebilmek için öncelikle birkaç sorunun cevaplanması gerekir. Bunları sizin için aşağıda özetledik.

1. Ne tür atık su tahliye edilecek?

İster dışkılı, ister dışkısız atık su tahliyesiyle baş etmeye çalışıyor olun, bunun geri akış önleyici vanaların işlevselliği ve çalışma güvenliği üzerinde bir etkisi olabilir. Bir ürüne karar vermeden önce kendinize şu soruyu sormanız gerekir: Ürününhangi sıhhi tesisat cihazları için drenaj sağlaması gerekiyor? Burada belirleyici faktör her zaman geri akış önleyici vana aracılığıyla akış yönünde kanalizasyona tahliye olan atık su tipidir. 

Pisuvar veya tuvaletteki dışkıları taşıyan borular akış yönünde bağlandığında her zaman dışkılı atık su olur.

Dışkısız atık su, duş suyu veya çamaşır makinesi suyu gibi dışkı içermeyen suları da kapsar.

2. Montaj yeri neresidir?

Eski bir binanın yenilenmesi, yeni binaya şık bir şekilde entegre edilmesi, doğrudan binaya veya dışarıdaki bir bina bağlantı haznesine montaj: Geri akış önleyici vanalar, yapıya ait özel duruma bağlı olarak farklı yerlere kurulabilir. Farklı modeller arasından sizin için en uygun çözümü seçmeniz yeter. 

3. Kanalizasyona doğru bir eğim var mı?

Doğru geri akış koruma sistemi seçilirken önemli olan sadece atık su tipi vemontaj yeri değildir: Doğru ürüne karar vermek aynı zamandakanalizasyon suyu borunuz ile şehir kanalizasyonu arasında bir eğim olup olmadığına da bağlıdır. 

Kanalizasyon hattına eğim

Kanalizasyon hattına eğim

Eğer kanalizasyon geri akış korumasından alçaktaysa, evsel atık su doğal eğim ile tahliye edilecektir. Burada geri akış önleyici vanalar ve hibrid pis su terfi istasyonları kullanılabilir. 

Kanalizasyon hattına eğim yok

Kanalizasyon hattına eğim yok

Kanalizasyon geri akış korumasından daha yüksekteyse, atık su genellikle bir geri akış döngüsü aracılığıyla bir pis su terfi istasyonu tarafından kanalizasyon seviyesine tahliye edilir.

4. Kaç tane drenaj noktası mevcut?

Toplama hattında bağımsız koruma mı yoksa merkezi koruma mı sağlamayı tercih edersiniz? Gereksinimlerinize en uygun koruma stratejisi, geri akış seviyesinin altına kurulan drenaj noktalarının sayısına bağlıdır. 

Şema: Drenaj noktalarının bireysel korunması

Ayrı koruma

Lavabo, duşlar veya çamaşır makineleri gibi her drenaj noktası, kendi geri akış koruması ile korunur.

Şema: Drenaj noktalarının merkezi korunması

Merkezi koruma

Toplama hattına kurulan geri akış önleyici vanalar veya pis su terfi istasyonları, bağlı tüm drenaj noktalarını korur.

5. Atık suyun tahliyesi, geri akış aşamasında mı gerçekleşiyor?

Geri akış önleyici vana kapalı olduğunda, bodrum katından hiçbir atık su tahliye edilmez. Bu bir sorunsa, geri akış durumunda bile atık suyu tahliye edebilecek bir ürün çözümü seçmeniz gerekir.

[Translate to Englisch:] Funktionsgrafik Rückstaupumpanlage Pumpfix F

Geri akış durumunda koruma sağlar

Geri akış klapesi, kanalizasyondan gelen atık suyun binanın içine girmesini önler.

[Translate to Englisch:] Funktionsgrafik Rückstaupumpanlage Pumpfix F: Pumpt gegen den Rückstau

Geri akış durumunda tahliye eder

Kanalizasyondan gelen geri akışa ve klapenin kapalı olmasına rağmen evsel atık su bir pompa aracılığıyla tahliye edilebilir. Bu, drenaj sisteminin işlevini yerine getirmeye daima hazır olmasını sağlar.

 

Açık uçlu sorular - pratik cevaplar

Kapsamlı seminer ve eğitim programımızı zaten biliyor musunuz? Deneyimli KESSEL uzmanları, çeşitli etkinlik formatları kapsamında güncel drenaj teknolojisi konularını düzenli olarak tartışmaktadır.

Bizimle iletişime geçin